Uncategorized

Behandeling tegen Lyme: Wat u moet weten

Lyme behandeling

De ziekte van Lyme is een chronische ziekte die wordt veroorzaakt door de door teken overgebrachte bacterie Borrelia burgdorferi. U kunt de ziekte van Lyme krijgen van een teek als u in een gebied bent waar het risico op blootstelling bestaat. Het risico om de ziekte van Lyme op te lopen hangt af van waar u woont, wat u doet en waar u verblijft. In de Verenigde Staten komen de meeste gevallen van de ziekte van Lyme voor in het noordoosten, het hoger gelegen midwesten en het noordwesten van de Stille Oceaan, maar de ziekte kan ook in het zuiden worden aangetroffen.

Er zijn verschillende soorten teken in de VS die de ziekte van Lyme veroorzaken. Een enkele beet van een besmette teek kan leiden tot de ziekte van Lyme. Sommige besmette teken kunnen zelfs al weken op de patiënt hebben gezeten voordat deze de uitslag of griepachtige verschijnselen opmerkte. Bij andere, zoals nimfale herten- teken, kan het wel 10 dagen duren voordat ze besmet raken. Het risico op de ziekte van Lyme hangt ook af van het seizoen, met hogere incidenties van de ziekte in de warmere maanden. 

Hoe wordt de ziekte van Lyme vastgesteld?

Afhankelijk van de symptomen kan de ziekte van Lyme met twee verschillende methoden worden vastgesteld. De eerste is een "enzyme-linked immunosorbent assay" (ELISA)-test die de hoeveelheid antilichamen in uw bloed meet. De tweede is een "Western blot" of "sandwich" test waarbij weefselmonsters naar een laboratorium worden gestuurd en worden getest tegen een specifiek antilichaam waarvan bekend is dat het wordt aangetroffen bij mensen met de ziekte van Lyme. Wil je een Lyme behandeling dan kan je dat bij Clarita Essentiae laten inplannen.

Een IgM-antistofrespons is een teken dat u bent blootgesteld aan de bacterie, en het betekent dat u nog steeds besmet kunt zijn. De ELISA-test is gevoeliger, maar ook minder betrouwbaar omdat hij niet met zekerheid zegt of u de bacterie in uw lichaam hebt. De Western blot-test is nauwkeuriger, maar alleen als een positief resultaat wordt bevestigd door een vervolgtest.

Wat veroorzaakt door teken overgebrachte ziektes zoals Lyme en anaplasmose?

Door teken overgebrachte ziekten worden veroorzaakt door bacteriën van dezelfde familie als die welke syfilis veroorzaken. Deze bacteriën, die in het bloed van besmette dieren zitten, worden op mensen overgedragen als een teek een persoon of dier bijt die al besmet is. In gebieden waar de ziekte van Lyme veel voorkomt, komt ook anaplasmose voor, een ziekte die wordt veroorzaakt door de Rickettsia parkeri-bacterie. Net als Lyme wordt anaplasmose overgedragen door besmette teken die zich voeden met dieren die besmet zijn geraakt.

Behandeling van door teken overgebrachte ziekten

Er zijn een aantal medicijnen beschikbaar om deze aandoeningen te behandelen. De behandeling hangt af van de plaats van de ziekte in uw lichaam, de ernst van uw symptomen en welke andere ziekten aanwezig zijn. Als u de ziekte van Lyme hebt, maar geen andere medische aandoeningen, kan uw arts u een antibioticakuur van twee tot vier weken aanraden. Als u zich echter niet beter voelt na het nemen van antibiotica, kan uw arts u aanvullende antibiotica geven voor nog eens twee weken of zelfs langer. In sommige gevallen moet u jarenlang of zelfs levenslang worden behandeld. U kunt bijvoorbeeld antibiotica blijven krijgen voor de ziekte van Lyme, zelfs als uw spirocheet infectie niet langer in uw bloed aanwezig is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.